Fremmed familie - hvordan tilpasse seg?

Når jeg søkte om å dra på utvekslingsår hadde jeg ingen anelse om hva som kom til å møte meg. Jeg visste nesten ingen ting om familien jeg skulle bo hos. - Hvordan personligheten deres var eller hvordan de kom til å ta i mot meg. Det eneste jeg visste var at jeg trengte å være åpen mot nye utfordringer, erfaringer og oplevelser. Tenkte å svare på ett par spørsmål jeg har fått om nettopp dette.

Hvordan er det egentlig og måtte bo hos en fremmed familie du på ingen måte kjenner? Hvordan tilpasser du deg?
Først var alt kjempe spennende, og jeg ante fred og ingen fare. Jeg var veldig innstillt på at uansett hva som møtte meg kom det til å bli fantastisk. Jeg tenkte det kom til å bli gøy og at jeg kunne takle det meste. Jeg trodde ikke jeg kom til å få kultursjokk eller ekstrem hjemmelengsel med det første. Hvordan kunne jeg ta så feil?

Da jeg fikk familie den 16. august 2013 ble jeg helt hysterisk glad. Jeg hoppet i været og var i ekstase! Jeg snakket litt med de ett par dager før jeg skulle flytte hos de. Da jeg kom dit fikk jeg en fin velkomst med plakater og ett par gaver. Den første uka var morsom og det var bare nye opplevelser hele tiden. Vi gikk veldig godt over ens, og jeg tenkte jeg skulle få ett supert år. Etter ett par uker begynte ting å snu. Jeg ble ofte irritert på rutinene deres og alle tingene som måtte gjøres som de ikke gjorde (bla. det å ikke vaske huset eller rydde). Det var vanskelig å omgås noen som jeg bare hadde kjent i knapt en måned. Jeg visste ingenting om bakgrunnen deres eller hvordan de taklet hverdagsproblemer.

Alt var så annerledes enn i Norge og jeg fikk plutselig kultursjokk! Jeg så måtene de gjorde ting på her i usa (slik som maten deres, rydding, vasking osv) feil. Skolen og folkene var veldig annerledes og alt var bare veldig overvelmende. Jeg så på alt som rart. Men sannheten var jo bare at det var annerledes og uvandt. Det var bare veldig vanskelig å innse det først.

Det var veldig vanskelig å være ett nytt familiemedlem i en helt ny familie. Det var vanskelig å vite hvordan man skulle oppføre seg og hvordan man skulle tilpasse seg. Slik var det i alle 4 familiene jeg har vært hos. Ikke på samme måte på alle, men forskjellig hver gang. Den 1 var vanskelig fordi jeg følte meg annerledes. Den 2 jeg bodde hos (som var områderepresentanten min) var ikke så vanskelig fordi de var villige til å tilpasse seg også, men det var jo bare ett midlertidig hjem. Den 3 og første her i Nebraska var det nermest umulig for meg å tilpasse meg til fordi jeg var annerledes og fordi de ikke ville bli kjent med eller sette av tid til meg. Den familien jeg bor hos nå var det ikke så veldig vanskelig å tilpasse seg til. De var villig til å bli kjent med meg og de ønsket å ha meg i hjemmet sitt.

Det er ikke noen fasit på hvordan du tilpasser deg til en fremmed familie, det er mer at familien rett og slett må passe for deg. Altså der er jo ting du kan gjøre får å passe inn litt bedre, slik som å hjelpe til med forskjellige ting i huset og gi mer av deg selv. MEN aldri prøv å endre på deg selv fordi du ikke passer inn! Jeg har alltid vært meg selv, og det har funket så langt. Nå har jeg en super familie og herlige venner som jeg garantert ikke har fått om jeg ikke har vært meg selv eller gitt alt av jeg har å gi av meg selv.

 

 

Cheerleading competition

I går dro vi på Alyssas cheerleading konkurranse. Vi dro klokken 8 om morgenen, og det tok rundt 3 timer å kjøre. Det var veldig morsomt å se på alle som opptrådte. Blair som er skolelaget vårt og laget Alyssa er med på kom på 6 plass utav 16 lag! Vi var der rundt 5 timer før vi dro ut å spiste å kjørte hjem. 


Alyssa og søskenbarnet hennes, Kate.


Alyssa og besteforeldrene hennes.


Verstsforeldrene mine, Joel og Melissa, og Alyssa.


Vertssøster og vertsbror.


Meg, Alyssa og Kate.

De var veldig flinke! Skal få lastet opp video så jeg kan vise dere senere! Da vi kom hjem dro jeg, Kate og Alyssa ut en tur med vennene til Alyssa. Det skulle være en overraskelses bursdag til en av vennene hennes, men han kom for sent, så det ble bare til at vi satt ute ved bålet og så en film.

I dag dro vi på Garretts basketball kamp. De vant med nesten halvparten mer poeng! Etter det dro vi ut å spiste buffet på en resturant med det beste utvalget jeg noen gang har sett!! De hadde all slags mat og desserter. Til og med sjokoladefontene og sukkerspinn. Got to love America!


Melissa over gjennomsnittet fornøyd med sukkerspinn, haha!

Litt senere på dagen dro jeg på en løpetur. Tok bilde av denne utrolig fine solnedgangen!! Elsker solnedgangene i Nebraska, de er alltid så fine!

Nå har vi nettopp sett avsluttnings seremonien i OL. Må si jeg er stolt over og være norsk! Synd Russland tok ifra oss 1. plassen, men sølv er jo alltids bra! Det aller beste må jo være å vinne over USA. Mange av vennene mine har sagt at de kommer til å vinne over Norge, men der tok de kraftig feil, haha. Nå skal jeg legge meg så jeg er opplagt til en ny uke. Vi har fri på fredag så håper uka går raskt!

Fikset designet, så nå funker kommentarfeltet!

Innholdsrik dag

I dag var det state championship i wrestling. Vi fikk fri fra skolen for å dra, så jeg dro med noen venner. Vi kom dit, betalte parkering og billetter for å komme inn. Vi kom dit rundt 12 så da vi kom var alle som skulle wrestle fra skolen vår ferdig!! Så da var det ingen vits i å være der, og vi hadde batalt for å komme inn for ingen grunn. Jeg og Alli dro på shopping i gågatene i stedet. Var veldig fint vær ute så det var veldig koselig!


Sydney, Emily, Julia og Alli.


Vi dro i gågatene i gammel byen, og det var sykt fint! Var også innom en platebutikk med masse venylplater osv.


Vi spiste en av de beste sushiene jeg har smakt!

Da vi kom hjem igjen, dro jeg og Ashley og fikset neglene! 

Så var det neglene da.. Ble helt ærlig ikke fornøyd i det hele tatt. Elsker designet, men neglene er firkantete og stygge!! De holdt ikke på mer enn i 3 timer før 2 av de falt av!! Skal dra dit i morgen eller søndag å få de til å fikse de... synes de er utrolig stygge (spesielt den på den midterste fingeren).

Var en helt hærlig dag! Da jeg kom hjem var moren og faren til vertsmor, Melissa, her. De kjørte hele veien fra South Dakota i dag. I morgen drar vi på state cheer competition 3 timer unna. Alyssa går jo på cheerleading så skal dra dit å heie på henne. Vi drar klokken 8 i morgen tidlig, og nå er den snart midnatt så må nok legge meg. Skal prøve å ta masse bilder når vi er der!

Kommentarfeltet funker forresten ikke.. Det er noe galt med kodene på designet, så må få til å fikse det. Utrolig frustrerende at det ikke funker!!

Personlighetsforandring

Vet virkelig ikke helt hva som går av meg. Jeg har helt ærlig vært ganske deprimert i det siste. Har prøvd å være sosial, men jeg føler bare ikke får å omgås med masse folk. Sist gang jeg var med noen av vennene mine var fredag for nesten to uker siden... Var med Ashley på torsdag og Lena i helga, men utenom det har jeg nesten ikke vært med vennene mine. Jeg har hatt ekstremt mye hjemmelengsel i det siste. Jeg prøver å ikke tenke på hva som skjer hjemme og jeg prøver og ikke savne vennene mine så altfor mye. Men det er så vanskelig.

Jeg har jo venner her, men de er ikke slik som i Norge. Jeg føler jeg ikke klarer å gi alt av meg selv lengre. Jeg blir hele tiden kjent med nye folk, og det er ekstremt slitsomt. Jeg har alltid vært veldig utadvendt, og jeg så for meg at det var lettere å være utvekslingsstudent enn det det egentlig er. 

Er bare så sliten av å alltid må gi 100% av meg selv. Jeg føler jeg har forandret meg. Føler jeg ikke er den jenta med masse latter og godt humør lengre. Jeg prøver så godt jeg kan og gi alt jeg kan, men nå er jeg på det punktet at jeg ikke klarer gi alt mer.

Prøver og tenke at det er normalt og være deprimert i perioder av ett utvekslingsår, og jeg har snakket med flere utvekslingsvenner som har det på samme måte. Jeg er ikke alene om det, og det er vell bare noe vi må gå igjennom. Det er ikke første gangen i løpet av året jeg har følt det slik. Humøret går veldig opp og ned. Hjemmelengselen går som en berg-og-dal bane, haha. Er bare litt over 3 måneder igjen nå, så jeg klarer vell å holde ut.

 

VIDEO: mest stilte spørsmål

Jeg og Lena lagde denne videoen i helga! Vi spilte inn utrolig mange videoer med mange spørsmål, helt til vi fant ut at det var best og bare ha en video der vi svarer på spørsmål som er mest stilt. Vi brukte vell kanskje 2 timer på å svare på de andre spørsmålene tilsammen og på denne brukte vi 6 minutter, haha. 

Nå er klokken fem og jeg kom så å si nettopp hjem fra skolen. Skal gjøre litt lekser og spise middag nå før jeg drar på fotballtrening! Fotballsesongen starter om 12 dager!! Vet ikke helt om jeg er klar for det.. Blir masse løping, men ser veldig fram til selve kampene. Sov godt alle der hjemme i Norge!

My 4 day weekend

Hei! Lenge siden sist jeg oppdatterte med hva jeg har gjort. Grunnen er rett og slett fordi det ikke har vært så mye som har foregått for å være ærlig. Først denne helga har jeg faktisk gjort noe på ganske lenge. Jeg og Ashley dro å shoppet i Omaha etter skolen på torsdag. Tok desverre ingen bilder av det.. Men har en bitteliten video!

HAHA! Har det så gøy når jeg er med Ashley hun er så morsom! 

På fredag hadde vi fri! Det var jo valentinsdag så da fikk vi fri fra skolen gitt, haha. Jeg var hjemme hele dagen. Senere på kvelden lagde jeg, alyssa og Garrett pizza og så film.


Hahah, Alyssa og Garrett in action!


Vi måtte jo selvfølgelig lage hjerteformet pizza, det var jo trossalt valentinsdag!

I helgen har jeg vært på besøk til Lena som er en annen utveksligsstudent fra Norge her i Omaha! På lørdag bowlet vi med EF gruppen og etter det dro vi på shopping. Jeg overnattet hos henne fra lørdag til søndag. Det var så koselig! Er helt fantastisk og faktisk kan ha muligheten til å snakke norsk igjen!! Vi norske har annerledes humor enn de fleste amerikanere, så det var gøy å kunne le av de samme tingene. Har ikke ledd så mye på utrolig lenge!


Vi farget håret til Lena og hadde en skikkelig koselig jentekveld. Kjente jeg trengte det skikkelig! Er så godt å ha noen som er norsk som man kan snakke med som går igjennom det samme som deg selv. Vi tok bilder og lagde en video som jeg kommer til å poste på bloggen i neste innlegg! Dere finner forresten bloggen til Lena HER.

I dag har vi også hatt fri! Det er presidents day så alle skoler har fri. Jeg har ikke gjort noen verdens ting i dag bortsett fra å fikset designet på bloggen. Skulle egentlig på baskettball kamp, men hadde mye heller lyst til å være hjemme og se tv med vertsfamilien. I morgen er det skole igjen. Føles ut som vi har hatt ferie i en uke fordi jeg husker ikke engang timeplanen for morgendagen, haha! 

Ellers lurte jeg på hva dere vil se på bloggen framover? Jeg har fått spørsmål om å lage ett innlegg om amerikanske inntrykk av Norge, så får se om jeg gjør det. Har også planer om å lage video fra hverdagen, men jeg lover ingenting. 

15 forskjeller på norge og usa

♥ De spiser med gaffelen uansett hva det er! De deler opp maten med gaffelen så de slipper å bruke kniv. Folk synes måten vi nordmenn spiser på er rar.

♥ De ser skole som mye mer viktig enn det vi i Norge gjør. De er mer innstilt på å få A i alle fag (som tilsvarer 5-6)

♥ Det er mye lettere på skolen her enn i Norge. 

♥ De har alt, og da mener jeg ALT! Du kan kjøpe altmulig rart her som vi ikke har  i Norge.

♥ De bruker noe som heter crockpots når de lager mat. Det en slags kaserolle som er elektrisk der de putter maten inn (foreksempel kjøtt), så lar de det stå hele dagen får å få det ordntlig mørt. 

♥ Det er ikke vanlig å ha egen pc og tv. I Norge er vi ganske borskjemt med det at alle i huset har hver sin pc og egen tv på rommet.

♥ De er mye mer kristne her! Så kirken er veldig bra. Hver gudstjeneste er som en konsert fordi de har mange instrumenter og modere sanger.

♥ De er mye mer involvert i skolen på fritiden. Etter skoletid er det både sport, klubber for diverse fag (f.eks french club, der en klasse samles på fritiden og gjør noe med klassen), band, teater osv.

♥ De har ikke kollektiv transport her! Det er veldig dårlig med transport slik som buss, tog osv. Kanskje ikke så mye i de største byene, men her i Omaha (som er en storby) er det  ikke så bra med transport.

♥ Alle går på basettball kamper, football kamper og baseball kamper på fredagskvelder. 

♥ Tenåringer er mye mer opptatt i hverdagen enn nordmenn. 

♥ De har utrolig masse usunn mat her! Det er vanskelig å finne mat som er sunn fordi det er så masse mat som er behandlet/bearbeidet. 

♥ Det er veldig normalt å ha mange bad. Foreldre har sitt eget "master bedroom". Dette er noe vi ikke har så mye av i Norge. 

♥ De kler seg ikke så moderne som vi gjør. De velger heller komfortable klær enn å kle seg fint.

♥ De kjører bil når de er 14-15 år...

 EF Hawaii contest - Video

Jeg er med i en konkurranse EF har om å vinne en tur til Hawaii. Konkurransen går ut på å lage en video fra året ditt eller fra hverdagen din. Jeg valgte å lage en fra året mitt så langt! Jeg har jo hatt en veldig bra opplevelse selv om det har vært noen nedturer! Her er ihvertfall mitt bidrag til konkurransen!

Anbefaler å skru på 720p for mye bedre kvalitet!

Tenk at det snart er over

Tiden går så altfor raskt. Jeg sitter å tenker på at jeg faktsik har vært her over halve oppholdet mitt. Jeg har vært her siden 22 august, altså over 5 måneder! Jeg kan ikke tro at tiden har gått så fort. Jeg er faktisk sjokkert. Tenker hele tiden på at jeg er så heldig som har denne muligheten. At jeg faktisk har levd drømmen. Det føles ikke ut som jeg har vært her så lenge faktisk. Føler ikke det er så lenge siden jeg ankom Usa. 

Jeg føler ikke at jeg har vært her så lenge som jeg har vært her. Mye av det tror jeg er fordi at jeg flyttet og måtte starte helt på nytt under oppholdet mitt. Egentlig skulle det jo bare vært november nå, om man ser det som at jeg startet på nytt. Altså at jeg har bodd her i Nebraska i 2 måneder. Har det helt utrolig bra! har ingenting å klage på! Har en super familie, og har fått mange venner. 

Det er så mye jeg fortsatt skal oppleve mens jeg er her. Men jeg føler på en måte at det er over. Jeg føler jeg har opplevd å sett nok, samtidlig som jeg har så lyst til å se og oppleve så mye mere enn det jeg har gjort så langt. Tenker hele tiden på at det her året er noe jeg aldri kommer til å få tilbake. Dette er en once in a lifetime ting. Jeg kommer ikke til å oppleve noe av det samme senere. Jeg føler helt ærlig at jeg ikke har nytt det til det fulle. Jeg har nesten ikke tatt noen bilder, noe jeg angrer utrolig mye på. Jeg har ikke sett og opplevd alt det jeg har muligheten til å se og oppleve.

Jeg tenker nå at det eneste jeg kan gjøre de siste 4-5 månedene er å nyte den siste tiden til det fulle!! Nå i mars starter fotball sesongen. Blir sikkert mye opptatt med det. Jeg ser veldig fram til det ettersom mange av vennene mine spiller fotball også. I april er det prom, og det ser jeg utrolig fram til. 

Tiden går så fort men samtidlig så sakte. Jeg vil på en måte være her lengre en det jeg skal. Men jeg lengter også hjem. Hjem til kjære Norge. Hjem til venner og familie. Men som sagt - nå gjelder det bare å nyte den siste tiden jeg har her til det fulle!

hits